25N Taller: Trencant estereotips de gènere

21765022_10154691740596428_2970328025830301045_n

El dissabte 25 de novembre és el Dia Internacional contra la Violència vers les Dones. A la base de la piràmide de la violència hi reposen ben ancorats el llenguatge, la publicitat i l’humor sexista, i també la invisibilització, el xantatge emocional, el sentiment de culta, el control i altres aspectes invisibles o difícilment quantificables que després engreixen i es manifesten en altres formes de violència explícita, com els crits, les amenaces, els insults, els abusos, les agressions físiques i que massa vegades acaben en assassinats. Us proposo treballar des de la base d’aquesta piràmide PIRAMIDE

La Kate Millet escribia: Allò personal és polític. La Simone de Beauvoir va dir: La dona no neix, es fa. La Siri Hustvedt es pregunta: Com ens podem desempallegar d’uns trets que no som conscients de tenir? Ella ha escrit l’assaig titulat: La dona que mira els homes que miren les dones (Ed. 62). Els estereotips de gènere són unes pautes culturals que adjudiquen uns rols determinats a cada sexe, a dones i homes. Sense adonarnos-en, els generem i els compartim cada dia.

 

Aquests cartells d’uns lavabos públics mostren clarament els rols que la societat ens adjudica a un i altre sexe. Cap imatge és neutra. Cap paraula, tampoc. Totes tenen connotacions implícites i explícites. Només ens hi hem de fixar i fer-nos preguntes com:

  • qui surt a la imatge?
  • què fa qui surt?
  • imatge anònima? amb nom i cognoms?
  • protagonista o secundària?
  • activa o passiva?
  • anomenem la persona o la ignorem?
  • quina “motxilla” porta?

Només cal pràctica i unes nocions bàsiques de llenguatge per aprendre a treure el vel dels estereotips i crear noves imatges i nous missatges. En el video Dibuixant el gènere s’explica molt bé on comença tot. Mirada de Gènere. Llenguatge sexista. Llenguatge inclusiu. Rols i estereotips. Violència visible i invisible. Visibilització i invisibilització. O patriarcat. La Kate Millet escriu: Potser, la millor arma psicològica del patriarcat és, senzillament, la seva universalitat i longevitat. El patriarcat té tan de poder gràcies al seu hàbit exitós de fer-se passar per naturalesa.

19598646_316173005489873_274317682308067023_n

Us proposo un taller de 3 hores per començar a obrir la mirada crítica i adonar-nos de tots els trets considerats “naturals” que realment són “culturals”.  El periodisme, les xarxes socials, les sèries de tv, les activitats culturals o les cançons poden mostrar continguts sexistes o inclusius, poden donar valors que ajudin a transformar la societat o a fer créixer les desigualtats. De nosaltres depèn, també.

 

La formació poc teòrica i molt pràctica i la impartiré a Sant Pau d’Ordal. Us proposo una aportació de 20€. Aquest és el cartell. Per qualsevol informació i per reservar plaça, podeu enviar missatges per whatsapp al 650 473 639. La formació va adreçada a periodistes, mestres, professionals de la medicina, el dret, la ciència, el disseny, a qualsevol persona que genera missatges i que vulgui trobar alternatives diverses i creatives en la seva comunicació.

25N Destapem estereotips

Aquesta entrada ha esta publicada en Conferències, Feminisme, Gènere, Història oral dones, Igualtat de Gènere, LLenguatge, Xerrades i exposicions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s