LECTORES+ESCRIPTORES. QUIN PERILL DE DONES!

QUINPERILLDEDONES
Ens cal un viure quotidià com esperits lliures. Frederica Montseny

Literatura escrita per dones, protagonista? Sí! Per a la commemoració del 8 de març i per qualsevol altra data, aquesta xerrada ens obre la ment i les ales per a conèixer la genealogia femenina que ens ha portat on som.

Xerrada engrescadora, diferent, colorista, multicultural, pedagògica, lúdica i sorprenent, on descubrir perfils i models de dones, reals o de ficció, que ens obren els ulls a diferents maneres de viure i veure la vida. Dones actuals i contemporànies, dels països del nostre entorn cultural i de més enllà. Moltes d’elles tractades personalment, per aquesta periodista “amb mirada de gènere” Rosa Vendrell Miret, autora del llibre Algèria sense pors.

La literatura escrita i/o protagonitzada per dones és el punt de partida de la proposta, sempre acompanyada dels llibres citats i de molts més, i d’objectes relacionats amb la temática i ambientació musical abans i després de l’acte.

JUSTIFICACIÓ: el coneixement de la nostra genealogia en tots els àmbits del saber, començant per la literatura, és una de les assignatures pendents per part de la població. Totes les professionals, sigui de l’àmbit que sigui, som autodidactes en la cerca de referents femenins en la nostra formació acadèmica. És trist però és així, encara al segle XXI. Els llibres que es comenten en aquesta xerrada són unes pistes valuoses per fer aquesta recerca dels models femenins líders, per avançar cap a sostres de llibertat cada cop més elevats. Són les meves referents. Elles us portaran a conectar amb les vostres…

CONCEPTES i REFERÈNCIES LITERÀRIES

Aquest és un llistat orientatiu a títol d’exemple. Es comenten uns llibres o altres en funció del públic. És un llistat dinàmic i es va ampliant amb el temps. Totes les referències s’exposen per poder-les fullejar i recomanar-ne la lectura.

CONQUESTA DE DRETS: La mujer moderna. Carmen de Burgos “Columbine”

LLUITA PER UNS IDEALS: De la resistència a la deportació. 50 testimonis de dones espanyoles. Neus Català

EL NOSTRE COS: El tresor de Lilith. Conte sobre la sexualitat, el plaer i el cicle menstrual. Carla Trepat
.ACCEPTAR FRACASSAR PER TRIOMFAR: Nadie me enseñó a vivir, biografia autoritzada de Pilar Miró, escrita per Diego Galán.
NOUS MODELS SOCIALS: Matria. El horizonte de lo posible. Victoria Sendón.
L’AVENTURA. Caperucita en Manhattan. Carmen Martin Gaite

ARQUETIPS FEMENINS. Mujeres que corren con los lobos. Clarissa Pinkola Estés.
LES PORS. El complejo de Cenicienta. Colette Dowling.
Algèria sense pors. Rosa Vendrell

COL•LECTIUS EXEMPLARS: Les dones del 36.

PENSAMENTS DE DONES (a l’entrar, cada persona n’agafa un de l’Olla dels Pensaments).

ARTISTES: Louise Bourgeois. Creant fins el darré alè de vida…

VALOR AFEGIT

La música d’ambient abans i després de la xerrada, així com una mostra de DVD’s, videos, pósters, i altres objectes relacionats amb “l’escriptura” en el sentit més genèric: escriure una cançó, un guió de cinema o un còmic. Es recomana finalitzar l’activitat amb una copa de vi o cava per animar la conversa informal i la consulta posterior del material exposat.

Aquesta entrada ha esta publicada en 8 de març, Activitats recomanades, Dones, Feminisme, Uncategorized, Xerrades i exposicions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s