SETMANA SANTA? A SANT DE QUÈ?

Per què celebrem la Setmana Santa? Perquè és una tradició? Per comoditat? Perquè si ho canviem ens quedem sense vacances? Té sentit al segle XXI? Què passaria si li esborrem el contingut religiós i la transformem en la Festa de la Primavera, la Setmana Verda o la Setmana del Turisme? Res greu, crec jo. La jerarquía católica es posaría les mans al cap, però la majoria de la població  se sentiria alleujada de la contradicció que suposa “aprofitar-se” de la Setmana Santa sense cap convenciment religiós. Què passaria amb un dels productes turístics més venuts per aquestes dates, les processons? Doncs seguirien atraient turistes  fins que la proposta arribés al seu declivi i es perdés per manca de clientela. Amb les “passions” tres quarts del mateix.

Ja seria hora de qüestionar-nos les festivitats que celebrem i anar eliminant les referències religioses i canviar-les per altres de paganes. Exemples: Sant Jordi pel Dia de la Rosa, Nadal pel solstici d’hivern, i així amb la resta, la Immaculada, Sant Esteve, Reis, etc. Critiquem les connexions entre els estats i les religions en altres parts del món, i ignorem la submissió ingènua i inconscient a les “lleis” de l’església católica, que ara, com en la dictadura franquista, marca  el nostre calendari festiu al seu gust i conveniencia (sort que ha perdut l’hegemonia en les vides íntimes de les persones). Si pretenem construir un nou país, aquestes celebracions simbòlicament tan significatives, haurien de desaparèixer perquè així ens alliberaríem de qualsevol imposició de l’església catòlica i de qualsevol altre (només haurien d’afectar a les persones que voluntàriament i de forma individual volguéssin deixar-se guiar per les seves doctrines).

Oh, és que sempre ha estat així. Incorrecte. Totes les tradicions tenen un origen i poden tenir un final. Només depen de nosaltres. Un primer pas seria deixar de seguir-les amb els noms oficials, deixar d’anomenar-les com l’església vol. Ens cal inventar o rescatar conceptes, podem canviar dates si ens ve de gust (l’església ho ha fet). La jerarquía de l’església catòlica (ho escric en minúscula expressament), no és ningú per marcar l’agenda d’un país que vol ser lliure de crear els seus mites, festivitats i tradicions on les dones i els homes tinguem les mateixes oportunitats de ser-hi, i no pas per la nostra virginitat, santedat o per haver matat un drac o per deixar-nos salvar pel príncep.

Un país nou necessita nous referents relacionats amb els valors sobre els quals el volem construir: igualtat d’oportunitats, multiculturalitat, respecte pel medi natural, llibertat d’autodeterminació personal, accés a la cultura i a tot el món sense prejudicis de “bons i dolents”, etc. Proposo deixar les santes i els sants a les esglésies i deixar lloc a altres figures, personatges i símbols compartits i acceptats per la majoria de la població en un món “festiu” més a to amb el segle XXI. I revisar el “santoral”. Moltes  nenes i  nens nascuts en aquest segle tenen noms com Lluna, Ot, Mimosa, Mar, Minerva, etc. També es mereixen “el seu dia”.  Tot és susceptible de canvi quan existeix la voluntat de canviar. El primer pas és adonar-nos de la contradicció que suposa pensar d’una manera i viure d’una altra, per comodidat, per rutina, per mandra. Els símbols i els “heroïs i heroïnes” representen uns valors i una manera de viure, i encara que ho pugui semblar, aquests valors ni són banals ni neutrals ni inofensius ni innocents. Tenim molts altres recursos per practicar l’espiritualitat sense necessitat que ningú pretengui imposar-nos models de fa dos mil anys… Així penso i així us ho he volgut exposar…IMG_2449 (Copiar)

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Articles opinió, Comunicació, lideratge, Ulleres liles i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a SETMANA SANTA? A SANT DE QUÈ?

  1. Sí, es pot viure l’espiritualitat -una dimensió humana- sense el constrenyiment de les religions ‘oficials’. En el meu darrer post publicat parlo d’un llibre, Espirituals sense religió. En comencem a parlar, això vol dir que ja ho estem vivint. Amb tot, bona pasqua!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s