Vi, cultura i salut: curs dels juliols de la UB, al Vinseum

Vi, Cultura i Salut. Títol del curs que s’ha fet al Vinseum de Vilafranca, en el marc dels Juliols de la UB. Quina bona idea que vaig tenir a l’apuntar-m’hi i quina “casualitat” (o potser no) que les dates coincidissin amb els primers dies d’una nova feina, a les Caves Eudald Massana Noya de Sant Pau d’Ordal. http://massananoya.com/index.php?idioma_get=ca

Sí, perque aquest juliol he començat a treballar en el món del vi, com a dinamitzadora enoturística, per definir-ho d’alguna manera. Això vol dir, atendre les visites al celler, i els tasts, i la venda directa de la botiga. M’encanta la feina i l’entorn on treballo. Aquesta imatge és el que veig des de la botiga els caps de setmana i festius, i tres dies laborables.

Segur que us preguntareu com he trobat feina en els temps que vivim, oi? Doncs, pel sistema més tradicional, el boca-orella.

Rosa, sabies que a les Caves Eudald Massana busquen una persona per dinamitzar la botiga i les visites?  Ho han penjat al facebook!

Dit i fet. El diumenge del ViJazz ja vaig començar a la botiga. I en aquest moment, vaig descobrir que el món dels vins i caves, abraça moltes disciplines i camps d’interès, i m’he engrescat a endinsar-m’hi! I ves per on, el Vinseum organitza el curs Vi, cultura i salut, la segona setmana de juliol! Dit i fet, un altre cop. A primera fila, com sempre. I el primer dia, el Joan Cuscó, el coordinador del curs, ja ens dóna una visió general de les cultures del vi al llarg de la història. I ens parla del vi com a SÍMBOL, en el marc de l’ALIMENTACIÓ, la SALUT, l’ECONOMIA I EL COMERÇ. I ens recordava que el Charles Baudelaire (1821-1867) atribuia al vi totes aquestes virtuts: afavoreix la digestió, dóna força als muscles, exalta la voluntat, afavoreix la sociabilitat, ajuda al desplegament poètic i dóna consol. Déu n’hi do, oi? M’agrada la cita del filòsof Goethe: El vi alegra el cor de la persona i l’alegria és la mare de totes les virtuts”. I la del nostre Josep Pla: La vida, la salut i el seny són inseparables d’una bona ampolla de vi”. I a la tarda, primera visita a una bodega, Jean Leon. L’enòleg Xavi Rubires ens va acompanyar per les instal·lacions de la bodega, ens va captivar amb la rocambolesca biografia de Ceferino Carrión (el nom veritable de Jean Leon), i ens va introduir en l’art del TAST.

Una bodega lligada al món del cinema i on hi ha una vinya amb ceps de totes les varietats, talment com un llibre obert!

En aquest curs del Vinseum, també s’han presentat novetats, com el bàlsam de vinagre de Cal Menescal (Terra Alta), sí, ho heu llegit bé, BALSAM DE VINAGRE, degustat en una copa, un nou gust per la gent més atrevida. I també hem tastat clàssics de renom com els vins de la DO Rueda i del Marqués de Riscal. Quins luxes, oi? I amb un professor veterà i bon comunicador com Rafael Ruiz, enòleg de les Bodegues Marqués de Riscal (a la foto). I quin vocabulari: finura aromática, recuerdos melosos, vino acariciante, vinos con alma… Algun dia parlaré aquest idioma…

Pregunta de rigor per saber la qualitat d’un vi durant una cata: Invita el vino al siguiente trago?

I el darrer dia, triple regal: presentació del projecte Ópera y Vino, una iniciativa del musicòleg Juan Carlos Roldán i el gastrònom i entusiasta dels formatges, Amador Sánchez.

Per Le nozze de Figaro, un Creu de Lavit i un Brie de Melum. Pel Don Giovanni, un Riesling Classic 2010.Anselman, amb el gruyères Friburg d’Alpage. La música era enllaunada, però l’espectacle complert inclou músics en directe.

Per cert, que els formatges s’han de treure de la nevera un parell d’hores abans de consumir-se, si volem degustar-los en el seu punt òptim. Totes les persones assistens al curs vàrem quedar molt contentes de les classes teòriques i les sessions pràctiques. L’any vinent, repetirem. La Maite de Badalona va celebrar el seu aniversari just aquest dia. El seu germà li havia regalat la matrícula al curs. FELICITATS, MAITE!

Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats recomanades, Articles opinió, Comunicació, Coses que em passen, ENOTURISME. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s