NOTICIES D’ALGÈRIA

Una setmana a Algèria dóna molt de sí. Del 10 al 17 d’aquest mes, he estat a Alger i a Tlemcen on he participat en activitats ben diferents.

A Alger, la capital, he visitat la nova seu d’AME (Algerianes Empresàries i Emprenedores), unes dones actives i combatents que lluiten dia a dia per tirar endavant les seves empreses i per ajudar les més joves a crear el seu negoci. També estan molt interessades a fer intercanvis professionals amb les empresàries catalanes. Realment, vaig quedar impressionada per aquestes empresàries algerianes i per l’activitat de l’entitat.

A 500 kilòmetres a l’oest d’Alger, s’ultimaven els preparatius per la inauguració de TLEMCEN, CAPITAL DE LA CULTURA ISLÀMICA 2011. Cap allà que falta gent! Sé que pot semblar paradoxal que una feminista com jo s’interessi per aquest esdeveniment, però no he volgut desaprofitar la invitació per assistir-hi, i intentar entendre desde dins el què significa per aquesta gent.

El dissabte i el diumenge 16 i 17, la ministra de cultura Khalida Toumi i el president Bouteflika assistien als actes d’obertura, amb nombrosos ministres i ambaixadors dels països àrabs. Vaig tenir la sort de visitar els nous equipaments i els monuments històrics restaurats mentre es preparaven els darrers detalls: Sidi Boumediene, le Teatre de la Verdure, le Palais de la Culture, Palais Royal El Mechouar…

He vist treballar una jove arquitecta, la Fella, donant ordres a la brigada d’obrers, pintors, electricistes, etc. i treballant fins altes hores de la nit per deixar el teatre en condicions de ser inaugurat. Un teatre a l’aire lliure per a 2000 persones.

I quan els responsables de seguretat del president havien tancat l’accés al Palau de la Cultura, per a inspeccionar-lo de dalt a baix, la colla de músics de Tlemcen que havia d’assajar per l’endemà, va improvitzar unes cançons amb aires andalusís per les convidades catalanes.

El divendres, dia festiu als països musulmans, les families de Tlemcen passen el dia a les Coves d’Ain Beni Add, un espai que es troba a 15 kilòmetres de la ciutat, amb àrea de pic-nic, servei de bar.

El dissabte 16, una desfilada de 22 carrosses amb al·lusions a la cultura islàmica: la religió, les ciències, la societat… i amb la participació de grups folklòrics algerians i d’algúns països convidats, com Irán, el Marroc, Tuníssia o Iran. La carrossa de Palestina va ser de les més aplaudides.

Tot i aquests importants esdeveniments, els joves i no tan joves de Tlemcen estaven pendents del partit Barça-Madrid. Davant de l’apartament on m’allotjava, convidada per la Badia i la Khalima, els nois s’entrenenien jugant a futbol enmmig del carrer. I és que hi ha coses que són iguals arreu del món…

P.D. Vull donar les gràcies a la Badia i la Khalima, les dues dones que m’han convidat a compartir els seu apartament a Tlemcen, i que m’han permés acompanyar-les mentre treballaven, visitant les obres en marxa. Les admiro moltíssim perquè amb tots els problemes i imprevistos que han hagut de superar, sempre han tingut un somriure als llavis i una rialla.

– Badia, digueu-me com s’ha de fer per prendre’s la vida d’aquesta manera?

Per no agobiar-se i saber fer broma dels maldecaps?

Il faut vivre a l’Algérie!!! em diu. (S’ha de viure a Algèria!)

I ens fem un fart de riure…

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Algèria, Comunicació, Coses que em passen, Ulleres liles, Uncategorized, Viatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s